Soirée Artistique III

Vanwege zijn prachtige muziek is ervoor gekozen Soiree III geheel in het teken te zetten van Carl Smulders. Het feit dat we in 2013 zijn 150e geboortedag vierden, is een aangename bijkomstigheid.

Carl Smulders

Het muzikale programma van de Soirée Artistique III is gebaseerd op muziek van Carl Smulders. Smulders leefde van 1863 tot en met 1934 en wij vieren in 2013 dan ook zijn 150e geboortedag.

Smulders werd geboren in Maastricht en genoot zijn opleiding in Luik. Componist, musicus, leraar, schrijver, uitvinder. Laat-romanticus met een groot oeuvre met Duitse en Franse stijl elementen. Auteur van vier romans in het Frans, intensieve contacten met Diepenbrock en De Tachtigers.

Tijdens Soiree III wordt het publiek verwend met een muzikale reis door het leven van Smulders. Musici van topkwaliteit voerden muziek uit vijf episodes van zijn leven uit. De muziek was gevarieerd qua stukken en bezetting. Zo klonk een ballade voor piano, werden er liederen gezongen door een sopraan en stond een langere vioolsonate op het programma.

Smulders was naast componist ook romanschrijver. Ook het feit dat veel van zijn correspondentie nog bewaard is gebleven, heeft tot creatieve ideeën geleid binnen Soirée III. Zo correspondeerde hij veel met zijn vriend Diepenbrock. Ook Diepenbrock was componist, en droeg zelfs een werk aan Smulders op. Het leek ons een goed idee om dit werk uit te laten voeren.

De stichting heeft tijdens soiree III reis door het leven van de componist weten te visualiseren door regisseur Yorick Stam te vragen een muziektheaterproductie samen te stellen.Teksten uit de romans van Smulders werden hier ook in verwerkt. Om de elementen muziek en literatuur tot een samenhangend geheel te brengen, beeldden Yorick Stam en acteur Glenn Desmedt Carl Smulders Diepenbrock uit.

Regie
Het jonge regietalent Yorick Stam, 26 jaar en in 2011 als regisseur afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht, schreef het concept en regisseerde de voorstelling.

http://www.maastrichtsecomponisten.eu/?page_id=943

 

concept, regie, tekst en spel Yorick Stam
spel Glenn Desmedt
inleiding Jac van den Boogaard
geluidsontwerp Denis Coenegracht
productie Stichting Maastrichtse Componisten

Musici
violiste Manon Meijs
pianist Tonie Ehlen
sopraan Claudia Couwenbergh
pianist Frans van Ruth