Een kleine winterreis

‘Een kleine winterreis’ door Yorick Stam en Joost Horward

Gebaseerd op de liederencyclus ‘Die Winterreise’, muziek van Franz Schubert op tekst van Wilhelm Müller, maken Yorick Stam en Joost Horward een eenvoudige muzikale voorstelling met een waarachtige kern.

“Zo dicht mogelijk bij Schubert proberen te blijven, en tegelijkertijd met onze inhoudelijke en theatrale benadering dit verhaal van een winterse reis proberen te vertellen”, dat was het uitgangspunt van Stam en Horward voor deze theatrale liedrecital. Beiden zijn ze regisseur, geen musicus, en kijken dus op een frisse manier naar dit materiaal.

Het oorspronkelijke werk bestaat uit 24 liederen. Daarvan worden er ‘slechts’ 5 integraal uitgevoerd, maar de hele reis wordt afgelegd. Dat kan ook niet anders: zodra je de deur achter je dicht trekt en op weg gaat, zul je door moeten, tot het einde.

OF

In de voorstelling ‘Hartman en zoon’ (2010-2011) speelden Joost Horward en Yorick Stam vader en zoon. De voorstelling begon met een integrale uitvoering van ‘Der Erlkönig’. Gestimuleerd door het plezier van het samenspelen, en door het besef van de theatrale kracht van de muziek van Schubert, maken zij nu een theatrale bewerking van de liederencyclus ‘Winterreise’. In een theatrale setting wordt het verhaal verteld door zanger én pianist.